Suriname

Werkstukken en spreekbeurten

Suriname ligt helemaal in Zuid-Amerika. Maar wist je dat Suriname tot 1975 bij Nederland hoorde?

Geschiedenis

Suriname is lang een kolonie geweest. Dat betekent dat een ander land er de baas was. Eerst was dat Spanje. Eind vijftiende eeuw veroverden de Spanjaarden het land. In 1650 werden de Engelsen er de baas, en vanaf 1667 de Nederlanders. De Nederlanders haalden mensen uit Afrika, die als slaven op de suiker- en tabaksplantages in Suriname moesten werken. Nu is Suriname eigen baas. Het is een republiek. Daarom hebben ze er geen koning, maar een president. Dat is op dit moment Chan Santokhi. Omdat Nederland de baas is geweest in Suriname, wonen er veel Surinamers in Nederland. 

Paramaribo

Suriname is ongeveer vier keer zo groot als Nederland, maar er wonen veel minder mensen, ruim een half miljoen. Het ligt aan de Atlantische Oceaan. De hoofdstad van Suriname is Paramaribo. Paramaribo ligt aan de rivier de Suriname. Er wonen bijna 250.000 mensen in Paramaribo. Dat is ongeveer evenveel als in Eindhoven.

Landschap en klimaat

Suriname heeft verschillende landschappen, zoals kustvlakte, savanne en bergland. Maar het grootste gedeelte van het land bestaat uit oerwoud. Het land heeft een tropisch regenwoudklimaat. Het is in Suriname het hele jaar door warm en vochtig. Aan de kust is het meestal rond de 27 graden.