Spanje

Werkstukken en spreekbeurten

Sinterklaas komt uit...? Spanje natuurlijk! Dat weet iedereen in Nederland. Net als 'appeltjes van oranje'. Maar wat weet je over de mensen die in Spanje wonen?

Steden en eilanden

Spanje grenst aan Frankrijk, Andorra en Portugal. De rest van Spanje grenst aan de zee. De hoofdstad van Spanje is Madrid. Dat ligt in het midden van het land. Spanje is ongeveer twaalf keer zo groot als Nederland. Er horen ook eilanden bij Spanje. De bekendste zijn wel Mallorca, Ibiza, Gran Canaria en Tenerife. Het land heeft bergen, heuvels en rivieren. In het midden van Spanje is het land droog en leeg. De aarde heeft daar een rode kleur. Het is er 's zomers zo warm, dat de mensen na het middageten gaan rusten. Dat heet een siёsta. Aan het eind van de middag gaan de Spanjaarden weer naar het werk. De Spanjaarden eten 's avonds laat en gaan laat naar bed. 's Ochtends zijn ze vroeg op. Omdat het zo lekker warm is, groeien sinaasappels heel goed in Spanje. Dat zijn de appeltjes van oranje uit ons Sinterklaasliedje.

Vakantieland

Mensen gaan graag op vakantie naar Spanje vanwege het mooie weer. Vooral langs de kusten (costa's) zijn veel hotels gebouwd. Bekende vakantiegebieden zijn de Costa del Sol, de Costa Blanca en de Costa Brava. Mensen kunnen er zwemmen, surfen, snorkelen en zonnen. De stad Barcelona trekt ook veel toeristen. Wist je dat er meer toeristen komen per jaar dan er inwoners zijn in Spanje? 

Flamenco

Spanjaarden houden van dansen en van sport. Voetbal is populair, maar flamenco dansen ook. Daarbij doen de dansers vogels na die verliefd zijn. Ze klapperen met castagnetten net als ooievaars klepperen met hun snavels. Stierenvechten is een Spaanse traditie waar veel mensen tegen zijn.