Rusland

Werkstukken en spreekbeurten

Wist je dat Rusland het grootste land ter wereld is? Om je een idee te geven hoe groot: bijna 500 keer groter dan Nederland!

Europa en Azië

Een deel van Rusland ligt in Europa en een deel in Azië. Deze delen worden van elkaar gescheiden door het Oeralgebergte. De hoofdstad van Rusland is Moskou. Er wonen ongeveer 144 miljoen mensen in Rusland. Met de Trans Siberië Express (trein) kun je van de ene kant naar de andere kant van het land. Het is de bekendste spoorlijn van de wereld. Kun je je voorstellen dat je na zeven dagen en zeven nachten in de trein nog steeds in hetzelfde land bent? Rusland is dus echt een enorm land.

Klimaat

Rusland kent lange en donkere winters. De koudste plek op aarde waar mensen wonen, ligt zelfs in Rusland. Dat is het noordoosten van Siberië. Daar staat het kouderecord op 67,8 graden onder nul, brrr! In het zuiden van Rusland is het minder koud en zijn er vooral hete zomers. 

Dieren

Omdat Rusland zo'n groot land is, komen er veel verschillende diersoorten voor. Zo zijn er veel soorten vogels, vissen en knaagdieren. Ook vind je er bijvoorbeeld poolvossen, ijsberen, walrussen, zeehonden, wolven, bruine beren, elanden, edelherten, marters en dassen.

President

De baas van Rusland is een president. Dat is niet altijd zo geweest. Vroeger was de tsaar de baas in Rusland en lange tijd was het een communistisch land. Het communisme wil een samenleving waarin iedereen gelijk is en evenveel verdient. Nu worden er in Rusland om de vier jaar verkiezingen gehouden om een president te kiezen. Het volk kiest dus.