Rotterdam

Werkstukken en spreekbeurten

Rotterdam is een grote Nederlandse stad. Weet je dat het na Amsterdam zelfs de grootste stad van ons land is? Er is dan ook veel te zien in Rotterdam.

Havenstad

Rotterdam is de grootste havenstad van Nederland. Er komen elke dag heel veel schepen uit andere landen naar de haven van Rotterdam. De stad ligt in de provincie Zuid-Holland en heeft ruim zeshonderdduizend inwoners. Na Amsterdam is Rotterdam de grootste stad van Nederland. 

De Rotte

De naam Rotterdam verwijst naar een dam in de rivier de Rotte en stamt uit de dertiende eeuw. Rotterdam is al meer dan zevenhonderd jaar oud, maar werd in de Tweede Wereldoorlog grotendeels verwoest door een Duits bombardement. Op 14 mei 1940 gooiden de Duitsers bommen op de stad. Er werden 25.000 huizen verwoest.

Moderne gebouwen

Na het bombardement zijn er veel nieuwe huizen en flats gebouwd in Rotterdam. Er staan daardoor veel moderne en bijzondere gebouwen in de stad. De Euromast, een toren van 185 meter hoog, is heel bekend. En wat te denken van de bijzondere kubuswoningen? In 2014 opende koningin Máxima de Markthal in Rotterdam. Op het grote plafond daarvan staat een kunstwerk met vruchten, groenten, granen, vissen, bloemen en insecten.