Polen

Werkstukken en spreekbeurten

Polen is een land in Europa met oeroude natuurgebieden. Wist je dat het grootste zoogdier van Europa er leeft?

Waar ligt Polen?

Polen ligt in Europa. Het grenst aan Duitsland, Tsjechië, Slowakije, Litouwen, Oekraïne, Wit-Rusland en Kaliningrad, een stukje land dat bij Rusland hoort. In het noorden van Polen kun je op strandvakantie naar de Oostzee. De hoofdstad van Polen is Warschau.

Inwoners, taal en weer

In Polen wonen ruim 38 miljoen mensen. De meesten van hen spreken Pools. Anderen spreken Duits, Russisch of Engels. Weet je dat het in het oosten en zuiden van Polen heel koud kan zijn? 's Winters ligt daar veel sneeuw met -42 °C als koudste dag ooit, brrr! In de zomers is het er juist erg warm. Het noorden van Polen ligt aan de Oostzee. Daar en in het westen van Polen lijkt het weer wel op dat in Nederland.

Het grootste dier in Polen

In Polen zijn veel bossen, meren, rivieren, natuurgebieden en nationale parken. Het grootste Europese zoogdier komt voor in Polen: de wisent. Dat is een soort bizon. Daarnaast leven er bijvoorbeeld lynxen, bruine beren, wolven, everzwijnen, wilde katten en veel eekhoorns.

Tweede Wereldoorlog

In 1939 begon de Tweede Wereldoorlog in Polen toen het Duitse leger het land binnenviel. In de oorlog zijn meer dan 6 miljoen Polen omgekomen. De helft van hen waren Joden. Veel mensen die gevangengenomen waren door de Duitsers, werden naar concentratiekampen in Polen gebracht. Dat waren kampen waar ze verplicht moesten werken of werden vermoord. Het bekendste kamp in Polen was Auschwitz. Daar zijn ook veel Nederlanders omgekomen.