Parijs

Werkstukken en spreekbeurten

De stad Parijs ligt niet eens zo heel ver bij ons vandaan. Wist je dat je er met de auto of de trein in een halve dag naartoe kunt reizen?

Waar ligt Parijs?

Parijs is de hoofdstad van Frankrijk. Er wonen ruim twee miljoen mensen. Met de auto ben je binnen zes uur vanuit Utrecht in Parijs. En met de Thalys (hogesnelheidstrein) ben je zelfs al binnen drie uur vanuit Rotterdam in Parijs. De stad ligt in het noorden van Frankrijk aan de rivier de Seine. Er lopen meer dan dertig bruggen over de Seine. Deze verbinden het ene deel van de stad met het andere deel van de stad. Verliefde stelletjes hangen vaak sloten aan deze bruggen als teken van hun liefde. Een bijnaam van Parijs is 'de stad van de liefde'.

Eiffeltoren

De Eiffeltoren is een monument in Parijs. Deze is tussen 1887 en 1889 door 250 bouwers gebouwd. Bijna zeven miljoen mensen bezoeken jaarlijks de Eiffeltoren. Het is daarmee het meest bezochte monument van de hele wereld. Ook wereldwijd bekend is museum het Louvre. Het werd geopend in 1793. Er is veel te zien, zoals het beroemde schilderij Mona Lisa van Leonardo da Vinci. Er zijn nog veel meer musea, prachtige gebouwen en bezienswaardigheden in de stad. En waar Parijs ook om bekendstaat, is natuurlijk attractiepark Disneyland Paris.

Brand in de Notre-Dame

De Notre-Dame is de bekendste kerk van Parijs. De wereldberoemde kerk is meer dan 850 jaar geleden gebouwd. In de dakconstructie zijn houten balken gevonden van bomen die 1300 jaar geleden leefden. In april 2019 brak er een grote brand uit in de Notre-Dame, waardoor het dak en de vieringtoren instortten.