Oostenrijk

Werkstukken en spreekbeurten

Als je aan Oostenrijk denkt, denk je natuurlijk aan wintersport. Er zijn heel veel hoge bergen waar je goed vanaf kunt skiën of snowboarden. Maar er zijn ook grote steden. Weet jij wat de hoofdstad van Oostenrijk is?

Landschap

In Oostenrijk ligt een heel hoog gebergte. Dit zijn de Alpen. Onder aan de bergen groeien bossen. Hoger op de bergen is het kouder. Er groeit daar alleen nog maar gras. Nog hoger kunnen zelfs helemaal geen planten meer groeien. Er ligt daar altijd sneeuw, zelfs in de zomer! In Oostenrijk liggen veel kleine stadjes. In de zomer zie je daar overal vrolijk gekleurde planten aan de balkons hangen. Natuurlijk zijn er ook grote steden. Zoals de hoofdstad Wenen. De belangrijkste rivier in Oostenrijk is de Donau. De taal van het land is Duits.

Oostenrijkers

In de bergen wonen boeren. Zij houden meestal koeien of schapen voor melk en vlees. Sommige Oostenrijkers werken in een fabriek. Daar maken ze ijzer, glas en machines. Veel mensen in Oostenrijk verdienen hun geld in het toerisme. Zij zorgen dat mensen een fijne vakantie hebben. In de zomer kun je wandelen in het mooie landschap of bergbeklimmen. In de winter kun je (leren) skiën of snowboarden.

Oostenrijkse lekkernijen

Heb je weleens een heel grote schnitzel gezien? Zo groot als je hele bord? Dat is een Wiener Schnitzel (Weense schnitzel). In Oostenrijk zijn ze ook dol op gebak. Sachertorte en Apfelstrudel zijn beroemde Oostenrijkse lekkernijen. De Mozartkugel is een bekende bonbon. Deze is vernoemd naar de wereldberoemde Oostenrijkse componist Wolfgang Amadeus Mozart.