Nederlandse Antillen

Werkstukken en spreekbeurten

Wist je dat er zes tropische eilanden bij Nederland horen? Deze eilanden worden de Nederlandse Antillen genoemd.

Dezelfde koning

Aruba, Bonaire, Curaçao, Sint Maarten, Saba en Sint Eustatius zijn zes eilanden in de Caribische Zee. Ze liggen tussen Noord- en Zuid-Amerika. Dat is ver weg. Zo'n tien uur vliegen vanaf Nederland. De zon schijnt er meestal en ze hebben er mooie witte stranden. Heel anders dan in Nederland. Toch horen ze bij het Koninkrijk der Nederlanden. Ze hebben zelfs dezelfde koning als wij: Willem-Alexander.

Geschiedenis

Hoe kan het nou dat eilanden die zo ver weg zijn bij Nederland horen? Ruim 400 jaar geleden voeren handelaren de oceanen over. Ze waren op zoek naar nieuwe landen om mee te handelen. Ze vonden de zes eilanden in de Caribische Zee. Eerst werden de Spanjaarden er de baas. Later veroverden de Nederlanders de eilanden. De Nederlanders verkochten op de Nederlandse Antillen slaven uit Afrika. Daar werden de handelaren heel rijk van. Maar de slaven hadden een zwaar bestaan. Ze moesten bijvoorbeeld op plantages of in de zoutvijvers op Curaçao werken.

Gelukkig is de slavernij al een poos geleden afgeschaft. De eilanden horen nog wel steeds bij het Koninkrijk der Nederlanden. Aruba, Curaçao en Sint Maarten zijn onafhankelijke landen binnen het koninkrijk geworden. En Saba, Sint Eustatius en Bonaire zijn bijzondere gemeenten van Nederland geworden. Door deze indeling bestaat de naam Nederlandse Antillen officieel niet meer. Maar voor het gemak noemen we deze zes eilanden nog wel steeds de Nederlandse Antillen.