Londen

Werkstukken en spreekbeurten

Londen is niet eens zo heel ver bij Nederland vandaan. Weet jij in welk land deze stad ligt?

Engeland

Londen ligt in Engeland. Engeland hoort bij het Verenigd Koninkrijk. Londen is de hoofdstad van Engeland en ook van het hele Verenigd Koninkrijk. Het is een grote stad. Er wonen bijna negen miljoen mensen. Dat is ongeveer de helft van het aantal mensen dat in heel Nederland woont. Veel, hè?

Dubbeldekkers en zwarte taxi's

In Londen zijn grote geldbanken. Veel mensen werken daar. Daarom is het zo'n drukke stad. Ook gaan er veel toeristen naar Londen. Bekende toeristische attracties zijn onder andere de Big Ben, Westminster Abbey, Piccadilly Circus en Buckingham Palace. In Londen kun je in knalrode dubbeldekker-bussen stappen en je laten rondrijden door de stad. Ook rijden er veel ouderwetse, zwarte taxi's rond.

Theems

De bekendste rivier van Engeland is de Theems. Deze rivier loopt dwars door Londen. Vroeger was de Theems op sommige plekken wel een kilometer breed. Het was toen bijna onmogelijk om de rivier zonder boot over te steken. Er waren nog geen bruggen om aan de andere kant van de Theems te komen. Nu gelukkig wel. Zo kunnen de Londenaren sneller van het ene punt naar het andere punt komen, zonder dat ze de boot hoeven te nemen. De Tower Bridge is de bekendste brug in Londen. De stad heeft ook een netwerk van ondergrondse spoorlijnen. Met de metro kun je zo heel snel van de ene kant naar de andere kant van Londen reizen.

Koninklijk paleis

Het bekendste gebouw in Londen is misschien wel Buckingham Palace. Dit paleis is de officiële woning van de koninklijke familie. De koningin gebruikt het vooral als werkpaleis. Als zij aanwezig is op het paleis, wappert de koninklijke vlag. Er werken ongeveer 300 mensen, waaronder de koninklijke hofhouding en ander personeel. Weet je dat er mannen met rare, hoge bontmutsen bij het paleis staan? Ze staan stokstijf stil en kijken voor zich uit. Dat zijn de guards van Buckingham Palace. Zij moeten het paleis beschermen.