Italië

Werkstukken en spreekbeurten

Heb jij weleens goed gekeken naar een kaart van Italië? De kaart van Italië heeft de vorm van een laars, vind je ook niet?

Schiereiland

Italië ligt in het zuiden van Europa. Wist je dat het een schiereiland is? Dat is een land dat maar met een klein stukje vastzit aan het vasteland. 'Schier' betekent 'bijna', dus eigenlijk is het een bijna-eiland. Italië ligt aan de Middellandse Zee.

Vorm van een laars

De kaart van Italië lijkt wel een laars, vinden veel mensen. Die laars schopt een bal weg. De bal is het Italiaanse eiland Sicilië. Er horen nog meer eilanden bij Italië. De bekendste zijn Sardinië en Elba. Italië is een warm land, wat het voor veel mensen een fijn vakantieland maakt. Er zijn hoge bergen, grote meren, oude steden, zon, zee en natuurlijk ... lekker eten! Denk maar aan pizza en spaghetti. Rome is de hoofdstad. Het is een heel oude stad, meer dan tweeduizend jaar oud. Er staan nog veel gebouwen uit die tijd. Ook de paus woont in Rome, in een klein staatje dat Vaticaanstad heet.

Landschap en steden

In het noorden van Italië liggen de Alpen, een rij hoge bergen. Een deel daarvan heet de Dolomieten. Van het noorden tot aan bijna helemaal het zuiden van het land liggen de Apennijnen. Het klimaat van Italië is een Middellandse Zeeklimaat met zachte winters en warme zomers. Beroemde Italiaanse steden zijn:

  • Pisa, met de scheve toren.
  • Florence, met gebouwen uit de renaissance.
  • Sienna, waar twee keer per jaar een paardenrace wordt gehouden op het plein midden in de stad.
  • Milaan, als stad van de mode en van de bekende voetbalclub.
  • Venetië, de stad die bestaat uit kleine eilandjes die met elkaar verbonden zijn door bruggetjes.