Israël

Werkstukken en spreekbeurten

In Israël vind je de Dode Zee. Weet jij wat daar zo bijzonder aan is?

Midden-Oosten

Israël is een klein land in het Midden-Oosten. Het ligt aan de Middellandse Zee en grenst aan de landen Libanon, Syrië, Jordanië en Egypte en aan de Palestijnse gebieden. In Israël wonen bijna negen miljoen mensen. Het grootste deel van de bevolking is joods en de officiële taal van het land is Hebreeuws. De hoofdstad is Jeruzalem. Al zijn sommige andere landen het daar niet mee eens. Zij vinden dat Tel Aviv de hoofdstad is.  

Palestina

Het gebied dat nu Israël heet, heette vroeger Palestina. Daar woonden de Palestijnen al heel lang. Tot 1947 waren de Britten de baas over Palestina. Na de Tweede Wereldoorlog zorgden zij ervoor dat de Joden een stuk van het gebied kregen. Dat werd Israël. Maar de Palestijnen waren het daar niet mee eens. Zij vinden dat de grond van Israël van hen is. Daardoor is er nog steeds vaak ruzie en oorlog tussen verschillende bevolkingsgroepen. De stukken grond die de Palestijnen nog wel in Israël hebben, heten de Palestijnse gebieden.

Dode Zee

In Israël ligt een deel van de Dode Zee. Eigenlijk is dit geen zee, maar een meer. De rest van het meer ligt in Jordanië en de Palestijnse gebieden. Het meer is het laagst gelegen meer ter wereld. De Dode Zee is beroemd, omdat het meer heel erg zout is. Zo zout dat je er als mens op blijft drijven!