Indonesië

Werkstukken en spreekbeurten

Indonesië is een land in Azië. Uit hoeveel eilanden denk jij dat het bestaat?

Eilanden

Indonesië bestaat uit zo'n zeventienduizend eilanden! De grootste eilanden zijn Kalimantan, Sumatra, Papua, Sulawesi en Java. Het grootste deel van de bevolking woont op Java, waar ook de hoofdstad van Indonesië ligt. Dat is Jakarta.

Tropisch

Indonesië is een tropisch land. Daardoor kunnen koffiebonen en allerlei specerijen er goed groeien. Twee derde van het land is tropisch regenwoud. Hier vind je heel veel bijzondere planten en dieren, zoals de orang-oetan. Het land heeft een moessonklimaat, wat betekent dat er twee seizoenen zijn. Een nat en een droog seizoen. 

Vulkanen

In Indonesië zijn de meeste vulkanen ter wereld. Honderden ervan zijn actief. Dat betekent dat ze tot uitbarsting kunnen komen.

Nederlands-Indië

Nederland is een paar honderd jaar de baas geweest in Indonesië. Toen heette het Nederlands-Indië. Er werden daar in die tijd heel veel koffiebonen, suikerriet, kruiden en tabak verbouwd om naar Europa te verschepen. De Indonesiërs moesten hard werken voor de Nederlanders. Als ze dit niet deden, werden ze gestraft. In 1949 werd Nederlands-Indië na een oorlog van vier jaar weer Indonesië. De Indonesiërs werden weer de baas in hun land.