IJsland

Werkstukken en spreekbeurten

Dat het in IJsland heel koud is, kun je wel raden. Het land heet niet voor niets IJs-land. Maar wist je ook dat je daar kunt zwemmen in meren met warm water?

IJsland is een groot eiland in de Atlantische Oceaan. Het ligt in het noorden van Europa, het dichtst bij Noorwegen en het Verenigd Koninkrijk. De hoofdstad is Reykjavík.

Inwoners

IJsland is meer dan twee keer zo groot als Nederland. Toch wonen er maar 365.000 mensen. Dat is veel minder dan in ons land, waar we met 17,5 miljoen mensen leven. De meeste IJslanders wonen in de hoofdstad.

Koud

De winters in IJsland zijn erg koud. Het kan wel 25 graden onder nul worden. Ook in de zomer blijft het koud. Het is dan vaak maar 13 graden boven
nul. Brrr. Je kunt dus maar beter je winterjas meenemen als je naar IJsland gaat!

Geisers

In IJsland is de aardkorst heel dun. Op sommige plekken komt er heet water vanuit het binnenste van de aarde naar buiten. Zo’n plek wordt een geiser genoemd. Als het water begint te koken, spuit er stoom omhoog. Op andere plekken wordt het water niet heet, maar juist lekker warm. Je kunt daar heerlijk in zwemmen! Bijzonder, hè, voor zo’n koud land?