Griekenland

Werkstukken en spreekbeurten

Ben je benieuwd naar Griekenland? Misschien ken je al een Grieks eiland. En welke bekende kaas komt uit Griekenland?

Zee, zee en nog eens zee

Griekenland is vier keer zo groot als Nederland. In het noorden grenst Griekenland aan Albanië, Macedonië en Bulgarije en in het oosten aan Turkije. Het westen grenst aan de Ionische Zee en het zuiden aan de Middellandse Zee. In het oosten scheiden de Egeïsche Zee en de Zee van Marmara Griekenland en Turkije van elkaar. Veel zee dus om Griekenland heen! De hoofdstad van Griekenland is Athene.

Landschap

Griekenland bestaat voor tachtig procent uit heuvels en bergen. De Olympus, in het noorden, is de hoogste berg. Alleen in het midden is Griekenland vrij vlak. De lange kust van Griekenland heeft veel inhammen. De kust bestaat meestal uit rotsen, maar er zijn ook stranden.

Landbouw

De Grieken verdienen het meeste geld met landbouw. De boeren hebben kleine bedrijfjes. Griekenland verkoopt wijn, olijven, granen, tabak, katoen en schapenkaas aan andere landen. Heb jij weleens feta gegeten? Dat is een Griekse kaas die wordt gemaakt van schapen- of geitenmelk. Alleen zulke kaas die ook echt in Griekenland gemaakt is, mag feta genoemd worden.

Eilanden

Veel Nederlanders gaan op vakantie naar Griekse eilanden. Een heel bekend eiland is Kreta. Maar misschien ken je ook Korfoe, Rhodos en Kos. En er zijn er nog veel meer. De natuur op de Griekse eilanden is heel verschillend. Sommige eilanden zijn begroeid, andere zijn kaal en rotsachtig. Nederlanders houden van de Griekse eilanden om het mooie weer, het lekkere eten en de aardige mensen.