Friesland

Werkstukken en spreekbeurten

Ben jij wel eens in Friesland geweest? Deze provincie in het noorden van Nederland is tweetalig: veel inwoners spreken zowel Nederlands als Fries.

Veel water

De hoofdstad van Friesland is Leeuwarden. Friesland is een provincie met heel veel water. Er zijn sloten, plassen, kanalen en meren en het grenst ook aan de Waddenzee. Vroeger overstroomde Friesland vaak omdat het aan zee ligt. Veel huizen werden daarom op een terp of een wierde (heuvel) gebouwd. Zo bleef alles droog. Slim bedacht hè?

Cultuur

De Friezen hebben een eigen taal. Het Fries is door de Europese Unie zelfs erkend als officiële taal. Alle plaatsen in Friesland hebben ook een Nederlandse én een Friese naam. Best ingewikkeld, vind je niet? Zo wordt de bekende Elfstedentocht in het Fries Alvestêdetocht genoemd.

Elfstedentocht

De Elfstedentocht is een echt Fries evenement. Het is een schaatstocht van 200 kilometer langs elf Friese steden. Helaas kan de schaatstocht niet altijd doorgaan. Het ijs moet namelijk dik genoeg zijn om op te kunnen schaatsen. Over de hele route moet het ijs 15 centimeter dik zijn. Omdat er veel mensen aan de Elfstedentocht meedoen, moet het ijs veilig zijn. Logisch, toch?