Duitsland

Werkstukken en spreekbeurten

Je bent misschien weleens in Duitsland geweest. Het ligt niet ver bij Nederland vandaan. Weet je ook wat de hoofdstad is?

Buurland

Duitsland is een buurland van Nederland. De hoofdstad is Berlijn. Andere bekende, grote steden zijn M√ľnchen, Keulen en Hamburg. In de steden zijn veel musea en oude paleizen. In Duitsland zijn veel heuvels en bossen. In het zuiden liggen de Alpen. Dit gebergte loopt ook door Oostenrijk en Zwitserland. De Rijn is een belangrijke rivier. Hij loopt door Duitsland naar Nederland. Er liggen veel kastelen langs de Rijn. Het weer is in het westen van Duitsland ongeveer hetzelfde als in Nederland. Aan de andere kant van Duitsland is het in de winter vaak wat kouder en in de zomer warmer.

Berlijn

Berlijn is de belangrijkste en grootste stad in Duitsland. Er zijn veel bedrijven en winkels. Na de Tweede Wereldoorlog (1940-1945) werd Duitsland in twee stukken verdeeld. Er waren twee regeringen. Het westelijke deel leek veel op de andere landen in het westen van Europa. Het oostelijke deel leek meer op Rusland. De grens tussen Oost-Duitsland en West-Duitsland liep dwars door Berlijn. Het was een hoge muur, waardoor de mensen in hun eigen deel moesten blijven. Ze konden ook niet bij elkaar op visite. Dat bleef zo tot 1989. Berlijn is nu een gewone stad. Er staat alleen nog een klein stukje van de muur ter herinnering. In Berlijn zijn veel monumenten die herinneren aan de Tweede Wereldoorlog.