China

Werkstukken en spreekbeurten

China is een enorm groot land in Azië. Er wonen bijna 1,4 miljard mensen, dat is dus 1400 miljoen! Maar is het wel overal in het land vol met mensen?

Vol, maar ook leeg

De hoofdstad van China is Beijing. Sommige mensen zeggen ook wel Peking. In Beijing wonen 21,5 miljoen mensen. In één stad wonen dus meer Chinezen dan in heel Nederland! Andere grote steden zijn Shanghai en Guangzhou. Er wonen wel heel veel mensen in China, maar toch zijn er ook heel grote gebieden waar helemaal niemand woont. Daar is het zo bergachtig of zo droog dat er geen mensen kunnen wonen.

Landschap

Je kunt China verdelen in drie grote stukken. In het zuidwesten van het land zijn de hoge bergen. In het middenstuk zijn de woestijnen. En in het oosten is het laagland. Maar een klein gedeelte van het land is geschikt voor landbouw.

Chinese Muur

Een heel bekend bouwwerk in China is de Chinese Muur. De muur is duizenden kilometers lang. Zo lang dat je hem zelfs vanuit de ruimte kunt zien! De muur werd bijna 2000 jaar geleden gebouwd. Hij was bedoeld om het land te beschermen tegen aanvallen van buitenlandse legers. 

Panda

In China leeft de reuzenpanda. Alleen in China komen panda's in het wild voor. Verder zie je ze alleen in de dierentuin. Je noemt het een bedreigde diersoort. Panda's zien er schattig uit, je hebt er misschien wel eens een gezien. Maar het zijn geen knuffelberen. Ze kunnen bijten, en maar goed ook, want panda's eten bamboe. Dat is taai, dus ze moeten er goed op kauwen. En ze moeten er veel van eten om warm te blijven in de Chinese bergen. Panda's zijn dus het grootste deel van de dag druk met eten.

Coronavirus

In China is in 2019 het coronavirus begonnen. Het virus dat in 2020 over heel de wereld reisde. Er waren opeens heel veel mensen ziek. Om ervoor te zorgen dat niet nog meer mensen ziek werden, moest iedereen in zijn eigen huis blijven. Niemand ging meer naar school. De drukke straten in China waren bijna helemaal leeg. Gek, hè?