Canada

Werkstukken en spreekbeurten

Canada ligt in Noord-Amerika. Toch wordt er niet alleen Engels, maar ook Frans gesproken. Hoe komt dat?

Groot

Na Rusland is Canada het grootste land van de wereld. Canada is wel 240 keer zo groot als Nederland! Toch wonen er maar twee keer zoveel mensen als in Nederland, ongeveer 37 miljoen. Canada staat vooral bekend om de mooie natuur. Er zijn veel hoge bergen en bekende watervallen.

Kolonies

Canada hoort bij het werelddeel Noord-Amerika en de hoofdstad is Ottawa. Vroeger werd het land bewoond door Eskimo's en de inheemse bevolking van Amerika. In 1497 kwamen de eerste Europeanen naar Canada en in de zeventiende eeuw vestigden ze er kolonies. Een kolonie is een gebied buiten het eigen land. Zo heeft Frankrijk nog steeds een kolonie in het oosten van Canada: Saint-Pierre en Miquelon. Daarom spreken ze in dat deel van Canada Frans.

Landschap

Misschien heb je weleens van de Rocky Mountains gehoord? Dat is een gebergte van wel 4800 kilometer lang, in verschillende landen. Veel mensen vinden het deel van deze bergen wat in Canada ligt het allermooist. De Niagarawatervallen zijn ook erg populair. Ze bestaan uit meerdere enorm grote watervallen.

Steden

Er zijn veel grote en bekende steden in Canada. De bekendste steden zijn Toronto, Montreal, Quebec en Vancouver.