Brazilië

Werkstukken en spreekbeurten

Brazilië is het grootste land in Zuid-Amerika. De naam van de hoofdstad klinkt bijna hetzelfde als het land: Brasilia. Veel Brazilianen houden van dansen, carnaval en voetbal.

Samba

Een typisch Braziliaanse muziekstijl en dans is de samba. Samba klinkt heel ritmisch en vrolijk. De Brazilianen vieren ieder jaar carnaval om het begin van de lente te vieren. Alle scholen zijn dicht en er wordt vier dagen lang samba gedanst en muziek gemaakt. Het hoogtepunt is de optocht in Rio de Janeiro waarbij alle samba-scholen uit de stad meelopen.

Favela's

In de grote steden van Brazilië vind je favela’s. Favela’s zijn buitenwijken waar arme mensen wonen. Ze bouwen hun eigen huizen van steen, hout of golfplaten. Soms gebruiken ze zelfs verkeersborden. Er wordt veel gevoetbald op straat in de favela’s. Veel beroemde Braziliaanse voetballers zoals Pelé en Romario zijn opgegroeid in zo’n wijk.

Inheemse bevolking

Een van de beroemdste rivieren ter wereld stroomt door Brazilië, namelijk de Amazone. Daaromheen ligt het Amazoneregenwoud. Dat is het grootste regenwoud op aarde. Hier wonen duizenden soorten vogels en zoogdieren, zoals apen, toekans en jaguars. Aan de Amazone wonen ook inheemsen, de oorspronkelijke bevolking van Brazilië. Zij leven in stammen en iedere stam heeft een eigen taal en eigen naam. Deze mensen leven van vissen en jagen. Soms verkopen ze ook spullen aan toeristen.