Australië

Werkstukken en spreekbeurten

Australië is een groot land. De mensen spreken er Engels. Zou jij er weleens naartoe willen? Het is wel een poos vliegen: Australië ligt aan de andere kant van de wereld!

Groot en leeg

Australië is 185 keer groter dan Nederland, maar er wonen 'slechts' 24 miljoen mensen. In het kleine Nederland wonen ruim 17 miljoen mensen. De meeste Australiërs stammen af van Europeanen. Ook wonen er Aboriginals. Dat zijn de oorspronkelijke bewoners: zij woonden er al toen de Europeanen naar Australië kwamen.

Omgekeerde jaargetijden

In Australië zijn de jaargetijden omgekeerd. Dat betekent dat als het hier zomer is, het daar winter is. En als het daar lente is, vallen hier de bladeren van de bomen. Met kerst is het daar lekker warm, terwijl wij zitten te bibberen.

Woestijn, regenwouden en bergen

Een groot deel van Australië is woestijn. Het is daar heel droog en warm. Het kan er gemakkelijk 40 graden worden. Mensen kunnen daar niet goed tegen, maar dieren wel. Aan de oostkust van Australië zijn regenwouden, daar ziet het landschap er dus heel anders uit. Bergen zijn er ook in Australië, maar die zijn niet hoger dan 2000 meter.

Bijzondere dieren

In Australië komen dieren voor die je nergens anders op de wereld vindt. De bekendste zijn de koala en de kangoeroe. Er bestaan wel 42 verschillende soorten kangoeroes, van klein tot groot. Andere bekende dieren in Australië zijn de dingo (een soort wilde hond) en de Tasmaanse duivel (een buideldier dat gek is op vlees).