Amsterdam

Werkstukken en spreekbeurten

Ben jij weleens in Amsterdam geweest? Of misschien woon je er wel. Het is de hoofdstad van ons land. Handig dus om er alles over te weten!

Van alles te beleven

Een museum bezoeken, winkelen in de Kalverstraat, picknicken in het Vondelpark, varen door de grachten: je hoeft je niet te vervelen in Amsterdam. Daarom zijn er ook veel toeristen. De grote musea zijn het Rijksmuseum, het Stedelijk Museum, het Van Gogh Museum en het Anne Frank Huis. In Amsterdam kun je naar de oudste dierentuin van Nederland, Artis. De Dam is het bekendste plein. Daar staat het Koninklijk Paleis. Het paleis staat leeg; koning Willem-Alexander en koningin Máxima wonen ergens anders. In Amsterdam wonen ongeveer 850.000 mensen, uit veel verschillende culturen.

De grachtengordel

Het allerbekendst is Amsterdam natuurlijk om zijn grachten. Daar zijn zelfs liedjes over gemaakt: Aan de Amsterdamse grachten, heb ik heel mijn hart verpand…. De grachten liggen in een cirkel om het centrum heen, als een soort riem of gordel. Daar komt de naam grachtengordel vandaan.
De grachten werden gegraven in de zeventiende eeuw. Amsterdam was toen een echte handelsstad en het ging goed met de handel. De grachten werden gegraven voor de schepen met spullen die erdoorheen moesten varen, maar de burgemeester wilde de stad ook mooi maken. De kooplieden lieten prachtige grachtenpanden aan de grachten bouwen om in te wonen. Zo kon iedereen goed zien hoe rijk ze waren. Nu varen toeristen van over de hele wereld met rondvaartboten over de grachten om de historische binnenstad van Amsterdam te bekijken.