Amsterdam

Werkstukken en spreekbeurten

Ben jij weleens in Amsterdam geweest? Of misschien woon je er wel. Het is de hoofdstad van ons land. Handig dus om er alles over te weten!

Van alles te beleven

Een museum bezoeken, winkelen in de Kalverstraat, picknicken in het Vondelpark, varen door de grachten: je hoeft je niet te vervelen in Amsterdam. Daarom zijn er ook veel toeristen. De grote musea zijn het Rijksmuseum, het Stedelijk Museum, het Van Gogh Museum en het Anne Frank Huis. In Amsterdam kun je naar de oudste dierentuin van Nederland, Artis. De Dam is het bekendste plein. Daar staat het Koninklijk Paleis. Het paleis staat leeg; koning Willem-Alexander en koningin Máxima wonen ergens anders. In Amsterdam wonen ongeveer 870.000 mensen, uit veel verschillende culturen.

De grachtengordel

Het allerbekendst is Amsterdam natuurlijk om zijn grachten. De grachten liggen in een cirkel om het centrum heen, als een soort riem of gordel. Daar komt de naam grachtengordel vandaan. Die grachten zijn er niet voor niets. Amsterdam had last van wateroverlast. Het was op drassige grond gebouwd. De grachten hielpen om de grond droger te maken. En het was meteen handig omdat de schepen door de grachten heel dicht bij de pakhuizen konden komen.

De pakhuizen zijn dertig meter diep en heel hoog. Amsterdammers bouwden die pakhuizen op palen die ze eerst in de grond boorden. Anders zakten de huizen scheef. De palen gaan bijna twintig meter de grond in en staan op een harde ondergrond. Amsterdam was ooit de grootste handelsstad van de wereld. Kooplieden lieten ook indrukwekkende huizen aan de grachten bouwen. Zo kon iedereen goed zien hoe rijk ze waren. Nu varen toeristen van over de hele wereld met rondvaartboten over de grachten om de oude binnenstad van Amsterdam te bekijken.