Aboriginals

Werkstukken en spreekbeurten

Aboriginals zijn de oudste bewoners van Australië. Ze leefden primitief. Weet jij wat dat betekent?

Ouderwets

Aboriginals schijnen al 65.000 jaar geleden vanuit Zuidoost-Azië naar Australië gekomen te zijn. Ze hebben hun eigen stammen en eigen talen. Nu wonen aboriginals vaak in steden. Ook leven sommige aboriginals nog in dorpen en natuurgebieden ver weg van andere mensen, net zoals vroeger. Ze leven daar vaak zonder ingewikkelde uitvindingen. Daarom staan ze bekend als het primitiefste volk van Australië. Omdat Aboriginals denken dat hun voorvaderen zelf de aarde hebben gemaakt, willen ze die niet kapotmaken. Dat zien zij als een belediging voor hun voorvaderen.

Veel verschillende stammen

Er zijn ongeveer 500 verschillende Aboriginalvolken in Australië. Zij hebben allemaal hun eigen taal en grondgebied en bestaan meestal uit verschillende families. Vroeger waren bij de Aboriginals de mannen jagers. Zij maakten ook het eten klaar. De vrouwen verzamelden bessen en andere eetbare planten. Zij gaven hun kennis van planten weer door aan hun dochters.

Goede conditie

Vroeger waren Aboriginals nomaden. Dat wil zeggen dat ze niet één vaste woonplek hadden, maar telkens ergens anders naartoe trokken. Als er niet genoeg eten was, trokken ze ergens anders naartoe. Ze wisten nooit hoe ver ze moesten lopen, dus ze hadden een goede conditie.