Trompet

Werkstukken en spreekbeurten

Misschien had je vroeger een speelgoedtoeter. Maar heb je weleens op een echte trompet geblazen? Dat is een stuk moeilijker dan toeteren.

Koperen kleur

Een trompet ziet er opvallend uit. De koperen kleur, de drie knoppen en de kelk aan het uiteinde. Ook de klank zal je waarschijnlijk direct herkennen.

Instrumentenfamilie

De trompet is een blaasinstrument en behoort tot de familie van de koperblaasinstrumenten, waarbij bijvoorbeeld ook de trombone en de tuba horen. De naam geeft al aan waarvan deze instrumenten gemaakt zijn: koper, met een beetje tin voor de stevigheid.

Geluid

Bij koperblaasinstrumenten ontstaat het geluid door middel van trillingen. Deze trillingen ontstaan door de manier waarop je erin blaast. Bij de trompet span je je lippen en maak je een zoemend geluid door je lippen. Het instrument versterkt dit geluid en zo ontstaat het heldere, schelle trompetgeluid. Door de drie ventielknoppen die op de trompet zitten, kun je de buis waar het geluid door heen gaat langer en korter maken. Druk je een ventiel in, dan wordt de buis langer en daardoor de toon lager.