Symfonieorkest

Werkstukken en spreekbeurten

Houd jij van klassieke muziek? Dan wil je vast alles weten over het symfonieorkest!

Musici

Een orkest is een grote groep mensen die samen muziek maken. Die mensen worden muzikanten of musici genoemd. In een orkest kunnen wel meer dan 100 musici zitten. Zij bespelen allerlei muziekinstrumenten.

Instrumenten

Een symfonieorkest speelt meestal klassieke muziek. Dat is muziek die geschreven is door bijvoorbeeld Beethoven en Mozart. In een symfonieorkest komen veel verschillende soorten instrumenten voor:

  • snaarinstrumenten, bijvoorbeeld de viool, cello, contrabas en harp;
  • blaasinstrumenten, bijvoorbeeld de klarinet, hobo, dwarsfluit, trombone en trompet;
  • slaginstrumenten, bijvoorbeeld de trom en pauken.

Dirigent

De dirigent leidt het orkest. Heel kleine orkesten hebben geen dirigenten nodig. Grotere orkesten hebben altijd een dirigent. De dirigent staat tussen de musici en het publiek in. In zijn rechterhand heeft hij een stokje. Met dit stokje geeft hij het tempo en de maat aan. In zijn linkerhand heeft de dirigent niks. Met deze hand geeft hij aan wanneer een groep instrumenten moet beginnen. Ook geeft hij met zijn linkerhand aan of een groep musici harder of juist zachter moet spelen. In het symfonieorkest zitten de musici in een halve cirkel om de dirigent heen. Zo kan iedereen hem goed zien. De instrumenten die hard klinken, staan achter de instrumenten die zacht klinken. Zo klinkt het geluid het mooist.