Sinterklaas

Werkstukken en spreekbeurten

Wat weet jij over het sinterklaasfeest? En moet je echt in de zak mee naar Spanje als je stout bent geweest?

Sint-Nicolaas

De naam Sinterklaas komt van Sint-Nicolaas. Heel vroeger woonde er een Nicolaas in Turkije. Hij was een goede man die graag anderen hielp, vooral kinderen. Daarom werd hij Sint-Nicolaas genoemd. 'Sint' betekent 'heilig'. De Sinterklaas die wij kennen, is ook een kindervriend. Hij komt uit Spanje en viert hier elk jaar op 5 december zijn verjaardag.

Piet

De helpers van Sinterklaas zijn de Pieten. Ze dragen vaak een zak bij zich, waarin cadeaus en snoepgoed zitten.

Schoen zetten

In Nederland zetten we onze schoen. ’s Nachts, als iedereen slaapt, doen Sinterklaas en zijn Pieten iets lekkers in alle schoenen. Er wordt gezegd dat de Pieten over de daken van huizen klimmen. Via de schoorsteen komen ze de huizen binnen.

In de zak mee naar Spanje?

Bij het sinterklaasfeest hoort speciaal snoep, zoals speculaas, chocoladeletters, pepernoten en marsepein. We zingen liedjes die vaak al heel oud zijn. Om kinderen bang te maken, zeggen sommige mensen dat stoute kinderen in de zak worden gestopt. Ze zouden na 5 december voor straf mee moeten naar Spanje. Maar daar is niets van waar, hoor!

2020

In 2020 gaat het sinterklaasfeest anders dan normaal. Om het coronavirus te stoppen, mogen er niet te veel mensen bij elkaar komen. De televisie-intocht van Sinterkaas wordt daarom zonder publiek gevierd. Gelukkig kan de Sint terecht in het dorpje Zwalk en worden alle pakjes gewoon bezorgd.