Schilderkunst

Werkstukken en spreekbeurten

Mensen schilderen al duizenden jaren. Heel vroeger werden vooral verhalen uit de Bijbel geschilderd. Nu worden overal wel schilderijen van gemaakt. Heb jij weleens geschilderd?

Schilderijen vroeger

Tegenwoordig wordt op papier of schildersdoek geschilderd. Vroeger bestond dat allemaal nog niet. Toen schilderden mensen op wanden van grotten. Er was toen ook nog geen verf in verschillende kleuren. In de middeleeuwen hoorden schilderijen en tekeningen vaak bij het geloof. Schilderijen werden gebruikt om mensen aan de Bijbel te herinneren. Hele verhalen werden dan op schilderijen afgebeeld. Dit was handig, omdat veel mensen niet konden lezen.

Een schilderij maken

Hoe gaat dat eigenlijk in z’n werk: een schilderij maken? Wat heb je er allemaal voor nodig? Je kunt de verf ergens op doen met kwasten, maar ook met een spatel of met je handen. Je schildert op een doek, op papier of zelfs op een stuk ijzer of een muur. Je hebt altijd wel verf nodig om te kunnen schilderen. De verf heb je in verschillende kleuren.

Bekende schilders

Heb je weleens van Vincent van Gogh gehoord? Of Jan Steen? Rembrandt van Rijn? Dat waren vroeger heel bekende schilders. Zij waren echte kunstenaars. Ze waren zo goed, dat hun schilderijen nu nog steeds wereldwijd bekend zijn. Veel mensen staan urenlang in de rij bij een museum om hun schilderijen te kunnen zien.