Piano

Werkstukken en spreekbeurten

De piano is een muziekinstrument dat in heel veel soorten muziek wordt gebruikt. Weet je dat er hamertjes verstopt zitten in een piano?

Toetsen en pedalen

De piano heeft witte en zwarte toetsen. Als je op zo'n toets drukt, tikt er een hamertje op de snaar die erbij hoort. De snaar gaat dan trillen en zo ontstaat de klank. Als je de klep van een piano opent, dan kun je dat goed zien. De piano heeft 88 toetsen en in de piano zitten 88 snaren. Een piano heeft ook pedalen. Het rechterpedaal is om de klank te laten doorklinken. Het linkerpedaal zorgt er juist voor dat de klank niet lang naklinkt.

Uitvinder van de piano

De piano is uitgevonden door de Italiaan Christofori in 1709. Hij noemde zijn instrument fortepiano. Dat is Italiaans voor hard en zacht. Je kunt namelijk hard, maar ook zachtjes op een piano spelen. De piano is nu een van de populairste muziekinstrumenten. In heel veel liedjes komt de piano terug. Een paar bekende componisten van pianomuziek zijn Mozart, Bach en Beethoven, maar ook in popmuziek kun je het instrument horen.