Musical

Werkstukken en spreekbeurten

Ben jij weleens naar een musical geweest? Dan heb je gezien dat iemand die in een musical speelt een heleboel dingen tegelijk kan. Hij kan toneelspelen, zingen en dansen. En dat allemaal op hetzelfde moment!

Geschiedenis

De oude Grieken zongen vroeger in hun toneelstukken. Die toneelstukken waren dus al een soort musicals. De Romeinen gingen dit ook doen. Ook maakten zij metalen plaatjes aan hun sandalen. Dit is de eerste vorm van tapdansen. Maar de eerste echte musicals werden rond 1900 in Amerika gespeeld.

Spelers

Als je in een musical wilt spelen, moet je eerst auditie doen. Dat betekent dat je aan een jury moet laten zien wat je kunt. Als de audities voorbij zijn en de spelers voor de musical gekozen zijn, is de cast compleet. De cast is de groep van alle spelers bij elkaar. Als ook de muziek klaar is, kunnen de repetities beginnen. De acteurs moeten zich inleven in hun rol. Het moet voelen alsof zijzelf de persoon zijn die ze spelen. Dan zullen ze de rol zo goed mogelijk uitvoeren. Een kleermaker meet alle acteurs op. De kleding en de pruiken worden voor iedereen op maat gemaakt.

Kinderen in musicals

Er zijn musicals waar kinderen in spelen, bijvoorbeeld Kruimeltje en Ciske de Rat. Ook die kinderen hebben eerst auditie gedaan. De jury bepaalt daarmee wie de besten zijn en een rol krijgen. Soms gebeurt dat in een tv-programma. Bij Kruimeltje was dat bijvoorbeeld zo.