Mozart

Werkstukken en spreekbeurten

Mozart werd wereldberoemd als muziekschrijver. Bespeel jij een muziekinstrument? Mozart was nog jonger dan jij toen hij al klavecimbel, orgel én viool kon spelen!

Reizen

Wolfgang Amadeus Mozart werd in de Oostenrijkse plaats Salzburg geboren in 1756. Op zijn zesde speelde hij al erg goed klavecimbel (een soort piano) en viool. Daarnaast leerde hij orgel spelen. Ook zijn zus Maria Anna, of Nannerl, kon goed klavecimbel spelen en zingen. Hun vader nam hen mee op reis. Wolfgang en Nannerl speelden muziek in Engeland, Frankrijk, Duitsland en Italië. De mensen vonden het prachtig. Er waren toen nog geen auto's, treinen of vliegtuigen. Alles ging per koets. Door het vele reizen waren Wolfgang en Nannerl vaak moe en ziek.

Muziek

Mozart luisterde in Italië veel naar kerkmuziek. Dit vond hij prachtig om te horen. Hij schreef zelf ook veel kerkmuziek. Het schrijven van muziek heet componeren en iemand zoals Mozart noem je een componist. Zijn eerste muziekstuk schreef hij toen hij nog maar vijf jaar was! Zijn vader hielp hem daarbij. Vlak voordat Mozart doodging, componeerde hij een van zijn bekendste muziekstukken. Dit heet Requiem en dat betekent dodenmis. Deze muziek wordt nu nog steeds gespeeld bij begrafenissen. Mozart schreef ook operamuziek, balletmuziek en orkestmuziek. Een ander heel bekend muziekstuk is Eine kleine Nachtmusik. Mozart componeerde ruim 600 stukken. Hij stierf in 1791, hij werd maar 35 jaar.