Mondriaan
Werkstukken en spreekbeurten
- Basisschool groep 5-6
- Basisschool groep 7-8
- Voortgezet onderwijs klas 1-2
Mondriaan was een schilder. Hij hield niet van krom en rond, maar wel van recht en vierkant. Wat is jouw lievelingskleur? Mondriaan gebruikte maar een paar kleuren.
Schilder
Piet Mondriaan werd geboren in Amersfoort. Zijn vader was tekenleraar en Mondriaan leerde het tekenen van hem. In het begin schilderde hij vooral dingen uit de natuur. Je kon toen nog goed herkennen wat hij schilderde. Een boom zag eruit als een boom. Maar later ging hij anders schilderen. De landschappen die hij schilderde, gingen er anders uitzien dan in het echt. De vormen en de kleuren werden anders.
Niet krom, maar recht
Mondriaan ging steeds meer rechte lijnen gebruiken. Hij schilderde steeds minder kromme en kronkelige lijnen. Ook gebruikte hij steeds minder kleuren. Hij gebruikte alleen nog rood, blauw, geel, zwart, grijs en wit. Mondriaan wilde niks meer schilderen dat op de werkelijkheid leek. Dit noem je abstract. Veel buitenlandse schilders schilderden ook zo, bijvoorbeeld Picasso. Om dicht bij die andere schilders in de buurt te zijn, besloot Mondriaan in Parijs te gaan wonen.
De Stijl
Na een paar jaar ging Mondriaan toch weer in Nederland wonen. Hij raakte bevriend met Theo van Doesburg. Samen richtten ze een soort club op van schilders en andere kunstenaars. Die club noemden ze De Stijl. In 1919 verhuisde Mondriaan opnieuw naar Parijs. Daar bleef hij wonen tot 1938. Toen verhuisde hij naar New York. Daar stierf hij in 1944. Hij was toen 72 jaar oud.
Boeken
-
Coen Bouwstra
-
Marit
Dat kan een aap schilderen, maar kan jij ook een aap schilderen?
Peter Slabbynck, Veerle Jacobs
Filmpjes
-
bron: Schooltv/Het Klokhuis
Waarom hangt Mondriaan in een museum?
bron: Schooltv/Beeldbank
-
bron: YouTube/Canon van Nederland
Meer over Mondriaan op andere sites
-
Wikikids
Informatie over Piet Mondriaan en zijn schilderijen.
-
Wikikids
Wat is De Stijl?
-
Docukit
Informatie over De Stijl.
-
Canon van Nederland
Lees meer over De Stijl: een nieuwe manier van vormgeven.
-
Willem Wever
Wat maakt een schilderij een kunstwerk?