Mode

Werkstukken en spreekbeurten

Als je 's ochtends iets uitkiest om aan te trekken, wil je dan vooral dat het lekker zit of dat het er mooi uitziet? Wat is mode eigenlijk?

Welke kleding is mode?

Mode heeft te maken met kleding. Maar niet alle kleding is mode. Mode is een stijl van kleding die we op een bepaald moment mooi vinden. Een trendsetter is iemand die de stijl bepaalt. Vroeger was mode alleen voor rijke mensen. Gewone mensen konden geen dure stoffen betalen. Kleding die in de mode was, was ook niet gemaakt om in te werken. Daarom droegen mensen die wel moesten werken werkkleding. Deze kleding moest vooral handig zijn en niet snel slijten. Bij deze kleding was er dus niet iets in of uit de mode.

Spijkerbroek

Jij hebt vast in je kast wel een spijkerbroek liggen. Misschien zelfs wel een paar. De spijkerbroek is het populairste kledingstuk dat er is. Populair betekent dat veel mensen het leuk vinden. Overal in de wereld dragen mensen deze broeken. Er zijn heel veel soorten. Er zijn bijvoorbeeld nette spijkerbroeken, maar ook stoere spijkerbroeken. Daar zitten soms zelfs scheuren in die expres worden gemaakt. Spijkerbroeken gaan met de mode mee. Het ene jaar wil iedereen een heel strakke spijkerbroek. Het andere jaar juist weer een wijde. Zo'n strakke spijkerbroek noemen we een skinny jeans. Het grappige is dat een spijkerbroek vroeger werkkleding was, maar nu is het ook een mode-item!