Hiphop

Werkstukken en spreekbeurten

Waar denk jij aan bij hiphop? Aan rappen, dans, wijde broeken en truien? Kom er alles over te weten!

Wat is hiphop?

Hiphop komt uit de Verenigde Staten. Muziek, dans en graffiti horen bij hiphop. Met hiphop vertellen jongeren over grote problemen. Het kan ook gaan over verdriet of verliefd zijn. Hiphopmuziek heeft altijd een stevige beat. Vaak wordt erbij gerapt. In de dans worden steeds nieuwe danspassen verzonnen. Op straat laten de hiphoppers die dan aan anderen zien. Daarom heet deze dans streetdance (straatdans).

Dans

Streetdance hoef je niet buiten te doen. Je kunt ook op les gaan. Je oefent dan met een groepje en een leraar in een dansschool. Bij streetdance horen snelle bewegingen, vaak dicht bij de grond. Er worden ook veel wedstrijden gehouden. Streetdance is een hele kunst. Het lijkt wel acrobatiek! Dan snap je meteen waarom hiphoppers wijde kleren dragen: daarin kun je je goed bewegen.

Rappen

Rappen (spreek uit: reppen) lijkt op zingen, maar ook op praten. Je vertelt een verhaal op de maat van de muziek. Rappen is al een hele oude traditie. Vroeger waren er nog geen kranten, telefoons en computers. Er reisden toen boodschappers rond om het nieuws te vertellen. Om de verhalen beter te onthouden, zetten de boodschappers ze op rijm.

Graffiti

Graffiti is als je met een spuitbus met verf iets tekent, bijvoorbeeld op een muur of in een tunnel. Je kunt alleen je handtekening spuiten, maar sommige graffiti zijn echte kunstwerken.