Graffiti

Werkstukken en spreekbeurten

Kun jij goed tekenen? Zou jij ook iets kunnen tekenen met een spuitbus met verf? Dat heet graffiti.

Krasjes

Graffiti is rond 1960 ontstaan in New York. Graffiti betekent: krasjes. Het zijn teksten en tekeningen die ergens met spuitverf op gespoten worden. Vaak wordt graffiti op openbare plaatsen ergens op gespoten. Dat mag natuurlijk niet zomaar. Toch is graffiti een kunstvorm. Het wordt ook wel de 'kunst van de straat' genoemd.

Spuitbussen

Bij graffiti werk je met verf in spuitbussen. Eigenlijk moet je tijdens het spuiten een masker dragen om geen ongezonde verfdamp binnen te krijgen. Om de verf goed te mengen, moet je de spuitbus van tevoren goed schudden. Graffiti spuiten is illegaal, maar er zijn steden waar je op bepaalde plekken wél legaal mag spuiten. Graffiti is vaak te vinden op muren langs snelwegen en op straat, maar soms wordt er ook op metro's, trams en treinen gespoten.

Aparte taal

Kunstenaars die graffiti spuiten, spreken een eigen taal. Zo noemen ze zichzelf writers en wordt een kunstwerk een piece genoemd. Onder elke piece zet een writer zijn eigen handtekening. Dit noemen de kunstenaars dan weer een tag.