Gitaar

Werkstukken en spreekbeurten

Speel je gitaar en weet je wat een plectrum is? Wil je nog veel meer weten over de gitaar? Ontdek hier van alles over dit populaire snaarinstrument.

Snaren

De gitaar is een snaarinstrument. Hij heeft zes snaren. De meeste snaren zijn van kunststof gemaakt. Maar er zijn ook metalen snaren. Deze klinken scherper en scheller. Je maakt met een gitaar muziek door de snaren te laten trillen. Omdat elke snaar anders trilt, klinken ze ook anders. Snaren kun je met je vingers laten trillen, maar ook met een plectrum. Dit is een klein plastic plaatje. Vooral bij metalen snaren is dit handig. Zo doen je vingers geen pijn.

Popmuziek

Bijna elke popgroep heeft wel één of twee elektrische gitaren. Deze gitaren kunnen heel hard klinken. Het geluid komt uit een versterker die het geluid van de snaar met stroom versterkt. Het geluid komt dan uit een luidspreker. Een apart soort elektrische gitaar is de basgitaar. Deze heeft maar vier snaren. Je kunt er alleen maar lage tonen mee spelen. Een gitaar zonder stroom en luidspreker noem je een akoestische gitaar.