Bach

Werkstukken en spreekbeurten

Nu is Justin Bieber een grote ster. Maar weet je dat Johann Sebastian Bach vroeger een grote ster was? Hij was dan wel geen popster, maar wel een wereldberoemde componist.

Genie

Johann Sebastian Bach werd geboren op 21 maart 1685. In zijn jeugd zong Bach in koren. Toen in de pubertijd zijn stem veranderde, ging hij instrumenten bespelen die hij graag hoorde. Zoals klavecimbel, orgel, altviool en viool. Bach wordt door velen gezien als een genie. Dat is iemand die ergens heel erg goed in is. Hij bespeelde veel instrumenten, maar hij was ook componist en dirigent. Een componist is iemand die muziekstukken bedenkt en schrijft. Een dirigent is de leider van een orkest. Bach wordt gezien als een van de grootste componisten uit de geschiedenis van de barokmuziek. Dat is een onderdeel van de klassieke muziek. Hij stierf in Leipzig (Duitsland) op 28 juli 1750.

Beroemd

Na zijn dood vergaten veel mensen de werken van Bach. Pas na 75 jaar werd de muziek van Bach herontdekt. Dit dankzij Felix Mendelssohn-Barthody, ook componist. Hij organiseerde opnieuw een uitvoering van de Matthäus Passion. Dat is een beroemd muziekstuk van Bach. De Matthäus Passion vertelt het lijdensverhaal van Jezus. Deze muziekwerken worden gezongen en iedere zanger speelt een rol. Dit is zo'n beroemd muziekstuk dat het zelfs nu nog elk jaar rond Pasen wordt gespeeld.