Annie M.G. Schmidt

Werkstukken en spreekbeurten

Annie M.G. Schmidt was een beroemde Nederlandse schrijfster. Heb jij weleens een boek van haar gelezen? Vast wel, want ze schreef veel voor kinderen.

Bibliotheek en krant

Annie M.G. Schmidt werd geboren op 20 mei 1911 in Kapelle in Zeeland. Haar vader was dominee en haar moeder juf. Na de basisschool ging Annie naar de middelbare school in Goes. In 1941 werd ze directeur van de Openbare Bibliotheek van Vlissingen in Zeeland. Omdat daar geen kinderafdeling was, zette Annie die op. Daarna ging ze werken bij de Amsterdamse krant Het Parool. Ze moest daar allerlei belangrijke informatie verzamelen en opbergen. Bij de krant ontdekten ze dat Annie mooie kinderversjes kon schrijven. Dit mocht ze gaan doen voor de kinderpagina.

Ondeugend

In 1950 ging Annie boeken schrijven. Ze schreef gedichten en verhalen voor kinderen en volwassenen. Ook schreef ze liedjes en toneelstukken. Ze werd vooral beroemd door haar ondeugende verhalen voor kinderen. In haar verhalen waren kinderen soms stout. Ze luisterden niet naar hun ouders of ze deden dingen die niet mochten. Bekende boeken van Annie M.G. Schmidt zijn bijvoorbeeld: Jip en JannekeWiplala, Otje, AbeltjePluk van de Petteflet, Minoes en Floddertje. Annie M.G. Schmidt leeft nu niet meer, maar haar boeken worden nog steeds veel gelezen.