Verenigde Oostindische Compagnie

Werkstukken en spreekbeurten

Heb je weleens gehoord van de Verenigde Oostindische Compagnie, oftewel de VOC? Nederland werd in de Gouden Eeuw rijk dankzij deze vereniging.

Oprichting VOC

Honderden jaren geleden voeren schepen vanuit Nederland naar Azië om handel te drijven. Ze gingen langs Spanje en Afrika naar Oost-Azië. Dit werd ook wel 'de Oost' genoemd. Daar haalden ze koffie, kruiden en andere producten die ze in Nederland voor veel geld verkochten. Er was veel concurrentie. Johan van Oldenbarnevelt besloot in 1602 een vereniging op te richten. De naam ervan werd: Verenigde Oostindische Compagnie. Afgekort heet dit de VOC. Alleen als je bij deze vereniging hoorde, mocht je vanuit Nederland naar Azië varen en er handelen.

Op een VOC-schip

Het leven op een VOC-schip was zwaar. De reis naar Indië duurde maar liefst negen maanden! Terug ging het sneller door meewind. Er gingen varkens en kippen mee voor vers vlees. Ook at de bemanning gepekeld vlees. Dat was vlees met veel zout erin zodat het lang goed bleef. Door het slechte eten en het harde werken werden veel zeelieden ziek. Doordat ze te weinig vitaminen aten, kregen ze scheurbuik. Er gingen onderweg veel mensen dood. Als het schip aankwam bij Kaap de Goede Hoop in Zuid-Afrika kon er weer vers water en verse groenten en fruit worden ingeladen. Nog drie maanden later kwam het aan in Indië, als het tenminste niet overvallen werd door piraten...

Kolonie

Behalve handelen deed de VOC ook andere dingen. Ze voerde oorlog in Azië en nam land in bezit. Die gebieden werden koloniën van Nederland. De Nederlanders van de VOC vochten tegen buitenlandse handelaren die ook land probeerden te veroveren. De VOC bleef bestaan tot 1799 en bracht veel spullen naar ons land. Daardoor werd Nederland erg rijk.