Tachtigjarige Oorlog

Werkstukken en spreekbeurten

Tachtig jaar oorlog, dat is lang, hè? Kom erachter wie ruzie met elkaar hadden en waarom.

Filips II

In de zestiende eeuw was Filips II de baas van de Nederlanden. De Nederlanden waren allemaal losse gebieden. Niet alleen in Nederland, maar ook in Frankrijk, België en Luxemburg. Filips II was ook koning van Spanje. Spanje voerde veel oorlogen. Filips II wilde dat de mensen uit de Nederlanden daaraan meebetaalden. Dat wilden ze niet. Zo ontstond er ruzie. En dat werd alleen maar erger. Filips II was rooms-katholiek. Hij wilde dat iedereen dat was. Maar in de Nederlanden waren veel mensen protestants.

Beeldenstorm

De protestanten waren boos dat zij geen eigen kerken mochten hebben. Ze vernielden de heilige beelden in rooms-katholieke kerken, zodat zij daar hun kerkdiensten konden houden. Dit heet de Beeldenstorm. Filips II werd erg boos. Hij stuurde de Spaanse hertog Alva naar de Nederlanden om de protestanten te bestraffen. 

Willem van Oranje

Willem van Oranje was de baas van de Nederlandse gewesten (een soort provincies). Hij was het niet eens met Filips II en organiseerde een opstand om de Spanjaarden weg te jagen. De opstandelingen heetten de (water)geuzen. De oorlog begon met de Slag bij Heiligerlee in 1568. De oorlog zou tachtig jaar duren. Hij eindigde in 1648.