Romeinen

Werkstukken en spreekbeurten

De Romeinen komen uit Rome. Ze wilden heel veel macht hebben. Daarom veroverden ze grote delen van Europa en Noord-Afrika. Wist je dat ook een deel van Nederland door de Romeinen werd veroverd?

Romeinse Limes

Het Romeinse Rijk was heel groot. Het bestond van ongeveer 750 voor Christus tot 476 na Christus. Ook ons land werd door de Romeinen veroverd. Maar niet helemaal. De Germanen die in het noorden van Nederland woonden, waren te sterk. De Rijn werd de grens van het Romeinse Rijk. Deze wordt ook wel de Romeinse Limes genoemd. Limes betekent grens in het Latijn. Op sommige plaatsen kun je de Limes-grenslijn zien. Ga maar eens achter de domtoren in Utrecht kijken. De Rijn loopt van Nijmegen tot aan de Noordzee. Alles onder de Rijn was van de Romeinen en alles daarboven van de Germanen.

Bewaken

De Romeinen moesten de limes goed bewaken. Anders vielen de Germanen het Romeinse Rijk binnen. Aan de oevers van de Rijn bouwden de Romeinen forten, wachtposten en legerkampen. In Nijmegen en Utrecht bouwden ze grote kampen. Daar woonden veel soldaten. Nog steeds komen daar bij opgravingen oude Romeinse spullen naar boven. In Utrecht vonden ze zelfs een heel schip met het keukentje van de schipper.