Ridders

Werkstukken en spreekbeurten

Vind jij de riddertijd ook zo spannend? Dan wil je natuurlijk alles weten over wat een ridder deed. En hoe kon je eigenlijk ridder worden?

Oefenen om ridder te worden

Ridders waren soldaten op een paard. Zij verdedigden het land van hun heer of koning. Alleen jongens van rijke ouders konden ridder worden. De jongens gingen bij een kasteelheer in de leer. Eerst als page, dat is een soort bediende. Later als schildknaap. Dan moest de jongen niet alleen klusjes doen voor zijn heer, maar ook meegaan tijdens gevechten. De jongens oefenden in paardrijden en vechten met een stok. Ze leerden met pijl en boog schieten, zwemmen en worstelen. Wanneer een jongen 21 jaar werd, kon hij de ridderslag krijgen. Een ridder beloofde dan trouw te zijn aan zijn heer.

Harnas

Tijdens gevechten droegen ridders een harnas. Dit was een soort pak, dat de ridders moest beschermen tegen steken van wapens. De eerste harnassen werden gemaakt van kleine ringetjes. Dit heet een maliƫnkolder. Omdat dit niet veilig genoeg was, werden de harnassen later van ijzeren platen gemaakt. Je kunt je voorstellen dat zo'n harnas erg zwaar was om aan te hebben! Ridders hadden verschillende wapens. Zij vochten met een lans, speer of zwaard. Een schild werd gebruikt om de steekwapens af te weren. Ook als het geen oorlog was, vochten de ridders. Dit deden ze dan in een steekspel op een toernooi.