Prehistorie

Werkstukken en spreekbeurten

Wist je dat de eerste mensen die op aarde leefden, nog niet konden schrijven? De tijd waarin zij leefden, noem je de prehistorie.

Wat betekent prehistorie?

Prehistorie betekent voorgeschiedenis. De geschiedenis begint bij de uitvinding van het schrift. De prehistorie is dus de tijd daarvóór. De tijd waarin mensen nog niet opschreven hoe zij leefden. Ze maakten wel rotstekeningen. En onderzoekers vinden bij opgravingen vaak spulletjes uit die tijd. Bijvoorbeeld pijlpunten, potscherven, munten, werktuigen en sieraden. Daardoor weten we toch veel over hoe de mensen in de prehistorie leefden.

Héél lang geleden

Miljoenen jaren geleden leefden er dinosaurussen op aarde. Er waren toen nog geen mensen. Daarna leefden er vanaf de ijstijd dieren als de mammoet, de sabeltandtijger en de wolharige neushoorn. Je noemt dit prehistorische dieren, want prehistorie betekent ook: geschiedenis van héél lang geleden. Maar als we het hebben over de prehistorie als periode, bedoelen we de tijd waarin mensen leefden en steeds meer gingen uitvinden. Wist je bijvoorbeeld dat mensen in de prehistorie uitvonden dat je met stenen vuur kon maken?

Hoe leefden mensen in de prehistorie?

In de prehistorie woonden mensen in zelfgemaakte hutjes of in grotten. Mannen jaagden op bijvoorbeeld mammoeten en rendieren voor vlees. En vrouwen verzamelden bessen, vruchten, noten, knollen, wortels en bladgroenten die je kon eten. Daarom noem je de mensen die toen leefden jager-verzamelaars. Wat later in de prehistorie gingen mensen zelf eten verbouwen en werden ze boer. 

Drie delen

Je kunt de prehistorie verdelen in drie delen. De steentijd, de bronstijd en de ijzertijd. Eigenlijk zeggen de namen het al. In de steentijd werd het meeste van steen gemaakt, zoals messen en pijlpunten om mee te jagen. In de bronstijd werd brons uitgevonden. Daar werden ketels, gereedschap, munten en sieraden van gemaakt. In de ijzertijd werd het nog stevigere ijzer uitgevonden.