Ontdekkingsreizigers

Werkstukken en spreekbeurten

Vroeger dachten mensen dat de aarde plat was en dat je ervanaf kon vallen. Zou jij ver hebben durven varen op zee? Ontdekkingsreizigers deden dat wel.

De aarde is niet plat

Vroeger hadden de mensen nog niet de hele aarde ontdekt. Veel mensen dachten dat de aarde een platte schijf was. Ver op zee kon je ervanaf vallen, geloofden ze. Wetenschappers ontdekten dat dat niet waar was, omdat je vanaf een berg veel verder kunt kijken dan vanaf de grond. Ontdekkingsreizigers durfden vanaf toen met schepen verder de zee op om nieuwe gebieden te ontdekken.

Columbus

Maa Christoffel Columbus is de bekendste ontdekkingsreiziger. Hij ontdekte Amerika in 1492. Hij dacht dat hij de weg naar Indië gevonden had. Daarom noemde hij de mensen die hij tegenkwam indianen. Maar eigenlijk was dit de inheemse bevolking van Amerika. Pas jaren later bleek dat hij in een heel ander werelddeel was geweest! Indië bestaat nu niet meer. Het is de oude naam van een groot deel van Azië. 

Handel over zee

De ontdekkingsreizigers hadden nodig: goede kaarten, een goed schip en een kompas. Zo vonden zij allerlei verre landen. Er ontstond handel met die verre landen. Handel in etenswaren bijvoorbeeld. Handel kon ook over land, maar dan moest er onderweg veel belasting betaald worden. En veel landen zijn over land helemaal niet bereikbaar. Bijvoorbeeld Australië, Nieuw-Zeeland en landen in Noord- en Zuid-Amerika.