Olympische Spelen

Werkstukken en spreekbeurten

Vind jij sporten leuk? Of kijk je graag naar sport? Dan wil je vast meer weten over het grootste sportevenement van de wereld: de Olympische Spelen!

Zomerspelen en Winterspelen

De Olympische Spelen zijn sportwedstrijden waaraan bijna alle landen ter wereld meedoen. Ook Nederland. De sporters strijden om een gouden, zilveren of bronzen medaille, in allerlei sporten. Er zijn twee versies van de Olympische Spelen: de Zomerspelen en de Winterspelen. Tijdens de Zomerspelen zie je sporten als atletiek, hockey, zwemmen en vechtsporten. En op de Winterspelen kun je kijken naar bijvoorbeeld schaatsen, skiën en ijshockey.

Olympische Spelen in Azië

De Olympische Spelen worden elke keer in een ander land gehouden. In 2018 waren de Olympische Winterspelen in Pyeongchang in Zuid-Korea. Het was de derde keer dat de Olympische Spelen plaatsvonden in Azië. De volgende Olympische Spelen zijn weer in Azië en zouden in 2020 zijn. Door het coronavirus zijn ze verplaatst naar 2021.

Geschiedenis

De naam Olympische Spelen komt van de heilige stad Olympia in Griekenland. Hier werden de eerste Olympische Spelen gehouden. De Grieken geloofden in vele goden. Deze woonden volgens de Grieken op de bergen rondom Olympia. De machtigste was Zeus. Hij was de baas van alle goden. De Olympische Spelen werden ter ere van hem gehouden. Er mochten alleen mannen aan de Olympische Spelen meedoen. In die tijd waren er veel oorlogen in Griekenland. Maar als de Olympische Spelen begonnen, stopten ze met vechten! Er deden ook veel soldaten mee aan de Olympische Spelen.

Olympisch kampioen

Coroebus was de eerste olympisch kampioen. Hij won het enige onderdeel van de eerste Olympische Spelen. Dit was de 180 meter sprint. Vrij snel kwamen er twee onderdelen bij. Dit waren de 400 meter en de 4,5 kilometer hardlopen. Daarna kwamen er andere sporten bij, zoals speerwerpen, verspringen, worstelen en paardenraces. Een olympische winnaar werd een echte held in zijn woonplaats. Hij kreeg veel cadeaus en soms maakte men een standbeeld van hem.