Nelson Mandela

Werkstukken en spreekbeurten

Nelson Mandela werd bekend door zijn strijd tegen apartheid. Weet jij wat dat is?

Apartheid

Nelson Mandela werd in 1918 geboren in Zuid-Afrika. In dat land was er apartheid. Dat betekent dat gekleurde mensen gediscrimineerd werden door blanke mensen. Blanke en gekleurde mensen mochten bijvoorbeeld niet met elkaar trouwen. Ze mochten zelfs niet bij elkaar aan een tafel zitten. De blanken hadden veel meer rechten en een veel beter leven dan de gekleurde mensen. De blanken waren rijk en de gekleurde mensen heel arm. Mandela vond dit niet eerlijk. Voor hem was iedereen gelijk. Hij werd de leider van het Afrikaans Nationaal Congres (ANC). Deze partij kwam op voor de gekleurde mensen in Zuid-Afrika. De partij vond dat blanken en kleurlingen dezelfde rechten hadden en niet apart van elkaar hoefden te wonen en te werken.

Gevangenis

Mandela kwam in de problemen door zijn strijd tegen de apartheid. Het ANC werd door de overheid gezien als een terreurorganisatie. Omdat Mandela de leider was, werd hij in de gevangenis gezet. Hij zat maar liefst 27 jaar gevangen! De gevangenis was op Robbeneiland. Dat is een eilandje voor de kust van Kaapstad in Zuid-Afrika.

Held

Toen Nelson Mandela in 1990 uit de gevangenis werd vrijgelaten, vonden veel inwoners van Zuid-Afrika hem een held. In 1994 mochten ook gekleurde mensen aan de verkiezingen meedoen en toen werd Mandela gekozen als president. Hij werd de eerste gekleurde president van Zuid-Afrika en door hem werd de apartheid opgeheven. Na lang ziek te zijn geweest, overleed de held uit Zuid-Afrika in 2013 toen hij 95 jaar oud was.