Mummies

Werkstukken en spreekbeurten

De dode lichamen van rijke of belangrijke Egyptenaren kregen een speciale behandeling. Er werden mummies van gemaakt. Maar waarom deden ze dat?

Leven na de dood

Voor Egyptenaren was het belangrijk dat het lichaam van een dode bewaard bleef en niet zou wegrotten. Ze geloofden in een nieuw leven na hun dood. Vroeger begroeven ze hun doden in het hete zand. Door het warme, droge zand verdroogden de lichamen. Zo ontstonden al een soort mummies. Later bedachten ze iets om ervoor te zorgen dat het lichaam nog beter bewaard bleef. Het lichaam werd strak omwikkeld met linnen doeken. Dat heet mummificeren. Zo bleef het lichaam helemaal goed. Bij mummies die gevonden worden, zit nog huid om de botten en sommige mummies hebben zelfs nog haar!

Niet alleen in Egypte

De bekendste mummies zijn de Egyptische mummies. Maar er zijn overal in de wereld mummies gevonden. De oudste van de wereld zijn gevonden in Chili. Het zijn de mummies van Chincorro. Dit zijn lichamen van mensen uit 5050 vóór Christus. Zij leefden 2000 jaar eerder dan de oude Egyptenaren.