Middeleeuwen

Werkstukken en spreekbeurten

Mensen werden vaak ziek in de middeleeuwen. Heb je een idee wat de Zwarte Dood was?

Wanneer?

De middeleeuwen begonnen rond het jaar 500. Je kunt de middeleeuwen verdelen in de vroege middeleeuwen, de hoge middeleeuwen en de late middeleeuwen. De middeleeuwen eindigden rond het jaar 1500. 

Pest

Het was niet echt een pretje om te leven in de middeleeuwen. Boeren moesten hard werken en veel mensen waren arm. Afval werd op straat gegooid, dus het was overal vies. Daardoor werden mensen vaak ziek. De meeste mensen werden niet ouder dan 40 jaar. Heb jij enig idee wat de Zwarte Dood was? Dat is een ander woord voor de pest. De pest is een erge ziekte die toen vaak voorkwam. Heel veel mensen gingen eraan dood. Je kon de pest krijgen door een vlooienbeet, maar dat wisten de mensen toen niet. Dat werd pas veel later ontdekt. Tijdens de middeleeuwen dachten de mensen dat de ziekte een straf was van God. 

Straf

In de middeleeuwen kreeg je erge straffen als je iets verkeerds had gedaan. Je kon bijvoorbeeld worden vastgemaakt aan de schandpaal. Dat was een paal met daarop een plank met drie gaten, eentje om je hoofd doorheen te steken en twee voor je handen. Zo kon iedereen zien dat je iets had gedaan wat niet mocht. Martelen (iemand pijn doen) was toen ook heel gewoon. Net als de doodstraf.