Max Havelaar

Werkstukken en spreekbeurten

Misschien heb je het weleens op een pak hagelslag zien staan: Max Havelaar. Maar weet je ook wat dat betekent? En wat heeft het boek 'Max Havelaar' ermee te maken?

Wie is Max Havelaar?

Max Havelaar is een personage uit een boek dat ook Max Havelaar heet. Het boek is geschreven door Multatuli. Dat is niet de echte naam van de schrijver. Zijn echte naam is Eduard Douwes Dekker. Eduard was een Nederlander. Toen hij 18 jaar was, ging hij naar Nederlands-Indië. Indonesië was vroeger een kolonie van Nederland en heette toen Nederlands-Indië. Nederland was er de baas. Eduard werkte daar voor de regering. Hij zag er dat boeren heel hard moesten werken, maar er weinig geld voor kregen. Hij was daar zo boos over dat hij er een boek over schreef. Het boek gaat eigenlijk over wat Eduard zelf zag in Nederlands-Indië, maar hij heeft de hoofdpersoon Max Havelaar genoemd.

Eerlijke handel

De boeren in Nederlands-Indië moesten koffiebonen, cacaobonen en suikerriet verbouwen. Zulke producten konden Nederlanders namelijk voor veel geld verkopen. Zij werden daardoor rijk, maar de boeren kregen er bijna niets voor. Ook was er minder ruimte om rijst te verbouwen, terwijl dat het voedsel was dat de boeren zelf aten. De boeren waren dus arm en hadden honger. Dat vond Eduard niet eerlijk. Hij vertelt hierover in zijn boek ‘Max Havelaar’. Met dit boek wilde hij duidelijk maken dat de Nederlanders er iets tegen moesten doen.

Gelukkig heeft het boek mensen aan het denken gezet. Er is nu zelfs een stichting die Max Havelaar heet. Deze stichting zorgt ervoor dat boeren overal ter wereld netjes behandeld worden en een eerlijke prijs krijgen voor hun producten. Zo’n product herken je aan het Max Havelaar-tekentje. De stichting heeft het product dan goedgekeurd. Kijk in de supermarkt of thuis maar eens of je het ergens op ziet staan, bijvoorbeeld op een pak koffie of een tros bananen.