Kruistochten

Werkstukken en spreekbeurten

In 1095 riep de paus alle christenen in Europa op om op kruistocht te gaan. Wat was dat voor tocht? En waarom wilde de paus dit?

Heilige stad

Jeruzalem was de hoofdstad van Palestina (nu Israël). Jeruzalem is voor christenen een heilige stad, omdat Jezus er is gestorven. Maar in Jeruzalem woonden in 1095 bijna alleen maar moslims. Hun godsdienst heet de islam. Voor moslims is Jeruzalem ook een heilige stad. Toen christenen van moslims de stad niet meer in mochten, deed de paus zijn oproep. Hij wilde dat de stad christelijk werd, dus moesten de christenen de moslims gaan verslaan.

Beloning

Niet alleen ridders gingen op kruistocht, maar ook duizenden gewone mannen en vrouwen trokken naar Jeruzalem om te vechten. Als beloning kreeg je van de kerk een aflaat. Dit betekende dat je zonden werden vergeven en dat je naar de hemel zou gaan.

Veroveringen

In 1099 hadden de christenen succes en veroverden ze Jeruzalem. Daarna veroverden ze nog meer gebieden in Palestina. Maar uiteindelijk wonnen de moslims alle gebieden weer terug. Het is niet zeker hoeveel kruistochten er geweest zijn, maar het waren er in elk geval zeven.