Inca's

Werkstukken en spreekbeurten

Heb je weleens van de Inca's gehoord? Ze leefden in Zuid-Amerika en waren goede krijgers. Weet jij welke stad ze hebben gebouwd?

Geschiedenis Inca's

De geschiedenis van de Inca's begint rond het jaar 1250. Het was een gewone stam die in tweehonderd jaar tijd een groot gebied veroverde. Want de Inca's waren slim en bovendien heel goede krijgers. Ze woonden langs bijna heel de westkust van Zuid-Amerika. Er waren ongeveer 7 tot 12 miljoen Inca's. Hun heilige stad was Machu Picchu. Deze stad ligt in het land Peru. Er is in Machu Picchu nu nog steeds veel van de Incabeschaving terug te vinden.

Goden

Voor de Inca's waren goden erg belangrijk. De koning wilde met hen in contact komen om zo meer kennis te krijgen. Dit ging zelfs zo ver, dat hij dacht dat hij mensenoffers moest brengen!

Francisco Pizarro

Toen de Spaanse veroveraar Francisco Pizarro bij de Inca's op zoek ging naar zilver en goud, ging het Incarijk ten onder. Pizarro had maar een klein leger, maar zij hadden vuurwapens. De Inca's hadden alleen hun pijl en boog. Ze gaven zich vrij snel over. Veel gebouwen werden door de Spanjaarden geplunderd en ze probeerden de cultuur van de Inca's uit te roeien. Het volk mocht niet langer de eigen goden aanbidden.