Hugo de Groot

Werkstukken en spreekbeurten

Hugo de Groot was een Nederlandse politicus en een iemand die heel veel wist van de wet. Maar misschien ken je hem wel het best als de man die lang geleden in een boekenkist uit Slot Loevestein ontsnapte.

Gevangenis

Slot Loevestein, een mooi kasteel en fort in de gemeente Zaltbommel, was vroeger een gevangenis. Nadat Hugo op 29 augustus 1618 werd gearresteerd, moest hij daarnaartoe. Hugo werd gestraft, omdat hij het niet eens was met prins Maurits van Oranje, die toen stadhouder en de baas van het leger in Nederland was. 

Nederland had in die tijd oorlog met de koning van Spanje. Nederland wilde graag zelf de baas zijn over het land, maar daar wilde de koning van Spanje niets van weten. Hugo de Groot wilde graag vrede met Spanje, maar prins Maurits niet. Toen brak er ook nog een strijd tussen twee geloven los in Nederland. Ook daarover had Hugo de Groot een andere mening dan de prins. Toen had Prins Maurits er genoeg van. Hugo de Groot moest worden opgesloten.

Boekenkist

Hugo de Groot moest voor de rest van zijn leven op het slot blijven. Daar mocht hij boeken lezen en ook zijn vrouw en zijn dienstmeisje mochten op het slot wonen. De boeken die hij las, werden gebracht in een grote kist. Eerst controleerden bewakers de kist nog, maar later niet meer. Dat bracht zijn vrouw op het idee van de beroemde ontsnapping in de boekenkist.

Wonderkind

Hugo de Groot werd in 1583 geboren in Delft. Hij stond bekend als een wonderkind. Toen hij acht was, sprak hij al Latijn en toen hij elf jaar was, ging hij naar de universiteit. Op zijn zestiende werd hij advocaat.

Boeken

Tijdens zijn leven schreef Hugo de Groot een aantal belangrijke boeken over rechten. Deze boeken maakten hem beroemd over de hele wereld. Een aantal idee├źn van Hugo zijn nu nog steeds heel belangrijk en worden nog steeds gebruikt.